...ένα βήμα μπροστά

Το τουρκικό ΓΙΑΒΟΥΖ και το οικόπεδο 7

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Συνοδευόμενο από δύο πολεμικά σκάφη, το τουρκικό σκάφος Γιαβούζ ξεκινάει από ώρα σε ώρα ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η νέα γεώτρηση του Γιαβούζ συνιστά περαιτέρω κλιμάκωση από τη μεριά της Άγκυρας.

Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους η γεώτρησης του Γιαβούζ ξεχωρίζει από τις άλλες τουρκικές γεωτρήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.

• Πρώτον, για πρώτη φορά γίνεται γεώτρηση σε αδειοδοτημένο θαλάσσιο οικόπεδο της Κύπρου. Μόλις στις 18 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι υπογράφηκαν τα Συμβόλαια Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που αφορούσαν σε αδειοδότηση του Τεμαχίου 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών Total E&P Cyprus B.V. (Total) και Eni Cyprus Limited (Eni). Μάλιστα τότε είχε γραφεί ότι η μεγαλύτερη εμπλοκή της γαλλικής Total και της ιταλικής ENI θα αποτελούσε «ασπίδα» για τη Λευκωσία.

• Δεύτερον, το σημείο που βρίσκεται το οικόπεδο 7 (Νότια και Δυτικά) δεν θα μπορούσε να διεκδικηθεί ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τουρκοκύπριους –στην περίπτωση μιας οριστικής διχοτόμησης. Η Τουρκία στέλνει λοιπόν σαφές μήνυμα ότι το διακύβευμα δεν είναι δίκαιη κατανομή των όποιων κερδών από το αέριο, αλλά το δικαίωμα της Λευκωσίας να παίρνει αποφάσεις για την ενεργειακούς πόρους του νησιού χωρίς να έχει συμφωνήσει πρώτα με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Στην ουσία, η Άγκυρα δημιουργεί τετελεσμένα για να διαμορφώσει τους όρους του παιχνιδιού. Την ώρα που η Λευκωσία δίνει άδειες στις πετρελαϊκές πολυεθνικές, τα τουρκικά πλοία «καταλαμβάνουν» την κυπριακή ΑΟΖ.

Μήνυμα Τουσκ

Στο διπλωματικό πεδίο ο Nτόναλντ Τουσκ πήρε ξεκάθαρα το μέρος της Λευκωσίας. Το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει:

«Είμαι σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Οι συνεχιζόμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι παράνομες και το μόνο που καταφέρνουν είναι να υποσκάψουν τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου».

Ταυτόχρονα, στη Λευκωσία βρέθηκε ο Νίκος Δένδιας προκειμένου να συντονίσει τη δράση της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης.  O ΥΠΕΞ  δήλωσε ότι «θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και θα εξετάσουμε τον βέλτιστο τρόπο της κοινής μας αντίδρασης καθώς είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της».

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα