...ένα βήμα μπροστά

Κατρακυλάει η τουρκική λίρα μετά την απόφαση των ΗΠΑ για το εμπόριο

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Πτωτικά κινήθηκε και σήμερα η τουρκική λίρα καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την απόφαση των ΗΠΑ να τερματίσουν την προτιμησιακή μεταχείριση της Τουρκίας ως προς το εμπόριο, που επέτρεπε ορισμένα τουρκικά προϊόντα να εισάγονται στη χώρα αδασμολόγητα, μειώνοντας παράλληλα στο μισό τους δασμούς στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα.

Χρηματιστής σε τράπεζα δήλωσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι οι ανησυχίες για τις προοπτικές της Τουρκίας αυξάνουν τις πιέσεις στη λίρα που προκαλεί η ενίσχυση του δολαρίου, ενώ οι αποφάσεις της Ουάσινγκτον θα έχουν μικτό αντίκτυπο. Στις 11:22 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 6,0595 λίρες έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας από το επίπεδο των 6,0475 λιρών που έκλεισε χθες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, από σήμερα τερματίζεται η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα, που είναι γνωστό με την ονομασία Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ), λόγω του επιπέδου της οικονομικής της ανάπτυξης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR), οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2017 τουρκικά αγαθά αξίας 1,66 δισ. δολαρίων βάσει του ΣΓΠ, ήτοι το 17,7% των εισαγωγών τους από την Τουρκία.

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα