...ένα βήμα μπροστά

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ οραματίζεται τον κόσμο του 2030

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Θεωρείται υπεύθυνος για τα καλά –αλλά και τα πολλά κακά– των social media. Τώρα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο 35χρονος ιδρυτής του Facebook και επικεφαλής της αυτοκρατορίας που έχει δημιουργήσει, λέει ότι οραματίζεται τον κόσμο μας το 2030.

Μέχρι τώρα οι αποφάσεις που ο επιχειρηματίας δημοσιοποιούσε για τη νέα χρονιά ήταν προσωπικές: πέρυσι είχε δεσμευθεί να μάθει μία γλώσσα, να μην τρώει κρέας παρά μόνο αυτό που προέρχεται από ζώα που έχει σκοτώσει ο ίδιος και να επισκεφθεί όλες τις αμερικανικές πολιτείες – κάτι που είχε τροφοδοτήσει εικασίες για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές.

«Αυτή τη δεκαετία, θα επικεντρωθώ σε μακροπρόθεσμα ζητήματα. Αντί να θέσω στον εαυτό μου προκλήσεις με ορίζοντα ενός χρόνου, προσπάθησα να σκεφτώ πώς ελπίζω να είναι ο κόσμος και η ζωή μου το 2030, ώστε να εξασφαλίσω ότι θα αφιερώσω όλη την προσοχή μου σ’ αυτό», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στο Facebook.

«Θα έχουμε την τεχνολογία για να αισθανόμαστε πλήρως την παρουσία ενός άλλου προσώπου, ανεξάρτητα από το πού θα βρίσκεται αυτό, και η επιστημονική έρευνα θα έχει βοηθήσει να γιατρευτούν και να προληφθούν ασθένειες ώστε το μέσο προσδόκιμο ζωής να παραταθεί κατά 2,5 χρόνια», πρόσθεσε.

Για τον ιδρυτή του Facebook, μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι άνθρωποι θα αντικαθιστούν το κινητό τηλέφωνο με γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας και θα έχουν ευρέως πρόσβαση στην εικονική πραγματικότητα. «Η τεχνολογική πλατφόρμα της δεκαετίας του 2010 ήταν το κινητό τηλέφωνο. Η πλατφόρμα για τη δεκαετία του 2000 ήταν για το Internet, και για τη δεκαετία του 1990 ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Κάθε νέα πλατφόρμα γίνεται πιο προσιτή και πιο φυσιολογικό για εμάς να αλληλεπιδρούμε μαζί της. Μολονότι περιμένω ότι τα κινητά τηλέφωνα θα συνεχίσουν να είναι οι κυρίαρχες συσκευές σε αυτή τη δεκαετία, κάποια στιγμή θα κάνουμε το άλμα με τα γυαλιά επαυξημένης προσωπικότητας, τα οποία θα επαναπροσδιορίσουν τη σχέση μας με την τεχνολογία», έγραψε, για να συμπληρώσει:

«Η ικανότητα του να είμαστε “παρόντες” οπουδήποτε θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα του σήμερα, όπως είναι η εκτόξευση του κόστους στέγασης και η ανισότητα στις ευκαιρίες για λόγους γεωγραφικούς. Σήμερα πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι πρέπει να μετακομίσουν στις πόλεις επειδή εκεί υπάρχουν δουλειές. Αλλά δεν υπάρχουν εκεί πολλά σπίτια και έτσι το κόστος στέγασης έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ η ποιότητα ζωής επιδεινώνεται. Φανταστείτε να μπορείτε να ζείτε σε όποιο μέρος θέλετε και να εργάζεσθε εύκολα αλλού. Αν καταφέρουμε να παραδώσουμε αυτό για το οποίο τώρα εργαζόμαστε, η δυνατότητα αυτή θα είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα το 2030».

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα