top of page
Writer's pictureFLN

Το πρώτο τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στις Βρυξέλλες- Σε τι προσβλέπει η Αθήνα

Το πρώτο, πραγματικό τετ α τετ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει το απόγευμα στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.



Στις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους (στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2019 και στο Λονδίνο το Δεκέμβριο του ίδιου έτους) Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν ήταν μόνοι καθώς συνοδεύονταν από πολυμελείς αντιπροσωπείες και αυτό που συνέβη και τις δύο φορές ήταν παράλληλοι μονόλογοι. Αυτή τη φορά και έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις ανάμεσα στη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και τον εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, συμφωνήθηκε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μόνοι και μέσα στην αίθουσα δεν θα υπάρχουν άλλοι, εκτός από τους δύο διερμηνείς.


Το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης θα γίνει κατ’ ιδίαν, ενώ στο τέλος θα εισέλθουν στην αίθουσα οι δύο αντιπροσωπείες. Η ελληνική πλευρά περιμένει σε αυτή τη συνάντηση να σπάσει ο πάγος, όπως και να γίνει μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, μέσα από την οποία θα διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν. Ο στόχος είναι να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας που θα διευκολύνει την αποκλιμάκωση και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα ήρεμο καλοκαίρι. Κάτι παραπάνω δεν περιμένει η ελληνική πλευρά από αυτή τη συνάντηση, καθώς γνωρίζει πως η Τουρκία σκοπεύει να ανοίξει την ατζέντα όλων των διεκδικήσεων και των αμφισβητήσεων. Η τουρκική πλευρά φρόντισε, άλλωστε, να διαρρεύσει εκ προοιμίου ζητήματα που θεωρεί σημαντικά στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Σαμπάχ», όπως το εύρος των χωρικών υδάτων, το ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, και το τουρκικό αίτημα περί «διαγραφής» του Χάρτη της Σεβίλλης που απεικονίζει τα όρια των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ο ίδιος ο Ερντογάν έκανε αναφορές στο Κυπριακό, όπου επέμεινε στη θέση των δύο κρατών. Απέναντι σε όλα αυτά, η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μια διαφορά, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει στις προηγούμενες συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο ότι σε περίπτωση που καταδειχθεί πως δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία, τότε να παραπεμφθεί το ζήτημα στη Χάγη. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να διερευνήσει το τι πραγματικά σκέφτεται ο Ερντογάν ως προς το ενδεχόμενο παραπομπής της διαφοράς στη Χάγη, καθώς οι Τούρκοι από το 2015 και μετά συνεχώς αναφέρονται στο ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζουν τις προθέσεις τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως η πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί, παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις που έχουν οι δύο πλευρές. «Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού που αναφέρουν ότι η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα και ότι το ίδιο θα κάνει και τώρα.


Πηγή: Realnews

0 comments

Comments


bottom of page