Την ποινική δίωξη εναντίον των υπευθύνων για το αεροσκάφος που αναχώρησε από την Αθήνα και έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία για να συλληφθεί ο Ρόμαν Προτασέβιτς και η Σοφία Σαπιέγκα εξετάζει η Ελλάδα όπως είπε σε συνέντευξή του από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και σε συνέντευξή του στο Euronews είπε πως "η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να δείξει ξεκάθαρα ότι υποστηρίζει την κοινωνία της Λευκορωσίας στις προσπάθειές της να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη χώρα".
Όπως επεσήμανε οι κυρώσεις "δεν είναι ενάντια στην οικονομία της Λευκορωσίας, είναι ενάντια στο καθεστώς της Λευκορωσίας" και υπογράμμισε: "Δεν έχουμε ξεχάσει το ζήτημα της πειρατείας του αεροσκάφους της Ryanair. Η Ελλάδα - καθώς το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από την Αθήνα για το Βίλνιους - εξετάζει εάν πρέπει να ξεκινήσει ποινική δίωξη εναντίον των υπευθύνων".
Ερωτηθείς για το αν με αυτές τις κυρώσεις ο Λουκασένκο θα μπορούσε να στραφεί περαιτέρω προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι αυτό είναι ένα ψεύτικο δίλημμα". Επεσήμανε πως "η Ευρωπαϊκή Ένωση - λόγω των αρχών της, λόγω των αξιών της, λόγω του DNA της - οφείλει να υποστηρίζει τη δημοκρατία και όσους αγωνίζονται για τη δημοκρατία. Όλα τα υπόλοιπα είναι φιλοσοφία»"
Κοινή δήλωση ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Καναδά για τη Λευκορωσία
Με κοινή δήλωσή τους οι ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς τόνισαν: "Είμαστε ενωμένοι στη βαθιά ανησυχία μας για τις συνεχείς επιθέσεις του καθεστώτος Λουκασένκο στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το διεθνές δίκαιο. Σήμερα, έχουμε αναλάβει συντονισμένες κυρώσεις ως απάντηση στην αναγκαστική προσγείωση της 23ης Μαΐου μιας πτήσης της Ryanair μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ και της πολιτικά υποκινούμενης σύλληψης του δημοσιογράφου Ρoμάν Πρoτασέβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα, καθώς και στη συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τις μακροχρόνιες δημοκρατικές φιλοδοξίες του λαού της Λευκορωσίας και είμαστε μαζί για να επιβάλουμε κόστος στο καθεστώς για την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων" υπογραμμίστηκε στη δήλωση και προστέθηκε:
"Είμαστε ενωμένοι ζητώντας από το καθεστώς να τερματίσει τις πρακτικές καταστολής εναντίον του λαού του. Είμαστε απογοητευμένοι που το καθεστώς επέλεξε να απομακρυνθεί από τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τήρηση των δημοκρατικών αρχών και τη δέσμευση με τη διεθνή κοινότητα. Είμαστε περαιτέρω ενωμένοι στην έκκλησή μας για το καθεστώς Λουκασένκο να συνεργαστεί πλήρως με διεθνείς έρευνες για τα γεγονότα της 23ης Μαΐου".
Επισημαίνεται πως ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς ζητούν την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, την εφαρμογή των συστάσεων της ανεξάρτητης αποστολής εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Μόσχας και την αρχή ενός ολοκληρωμένου και γνήσιου πολιτικού διαλόγου μεταξύ των αρχών και των εκπροσώπων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, που διευκολύνεται από τον ΟΑΣΕ.
Comments