H αναβάθμιση του πλαισίου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποτελεί την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργο Ζαββό, ο οποίος αναμένει το τελικό κείμενο της έκθεσης εμπειρογνωμόνων με τις προτάσεις για τον νέο νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος νόμος για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προβλέπει ριζικές αλλαγές, με δημιουργία διαφορετικών διαδικασιών-οργάνων εσωτερικού ελέγχου, κατασταλτικής και προληπτικής εποπτείας.
Επίσης, θα προβλέπει πλήρης ψηφιοποίηση και νέα τεχνολογικά εργαλεία για την άσκηση της προληπτικής και κατασταλτικής εποπτείας που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ακόμη, ο νέος νόμος θα ενσωματώσει όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις επιτροπές κεφαλαιαγορών, οι οποίες είναι υπεύθυνες και για την εποπτεία των κρυπτονομισμάτων.
Επιπλέον, προβλέπεται αναθεώρηση του πλαισίου για τη στελέχωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό της οργανωτικής και διοικητής δομής. Εδώ ο στόχος είναι διττός. Αφενός να εξασφαλίζεται η πλήρης ανεξαρτησία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως εποπτική αρχή και αφετέρου να υπάρχουν αξιόπιστες διαδικασίες για την επιλογή των στελεχών και την υποστήριξη του οργανογράμματος. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η αλλαγή και η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης για όλη την ελληνική αγορά αλλά και για την ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά ειδικότερα. Για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ενισχυθούν ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Τέλος, οι εμπειρογνώμονες θεωρούν αναγκαία την επέκταση και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη, εξετάζεται ευρύτερη συνεργασία με ορκωτούς ελεγκτές για ελέγχους και για εκδόσεις πιστοποιητικών ελέγχου, αλλά και ευρύτερες συνεργασίες και ανταλλαγές πληροφοριών και τεχνογνωσίας με διεθνείς εποπτικούς φορείς.
Bình luận