...ένα βήμα μπροστά

Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη Σακελλαροπούλου-Το παρασκήνιο για την επιλογή του Κ. Μητσοτάκη

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι τελικά η υποψήφια που πρότεινε ο Κυριακός Μητσοτάκης για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με την κα Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε ότι το απόγευμα θα προχωρούσε στην ανακοίνωση του ονόματος της- προφανώς είχαν συζητήσει εδώ και καιρό για την υποψηφιότητα της, ενώ λίγο πριν τις έξι το απόγευμα επικοινώνησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο, με ένα σύντομο τηλεφώνημα ευχαριστώντας τον για την προσφορά του και του γνωστοποίησε την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου.

Αμέσως μετά ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι για το διάγγελμα που θα έκανε ο Πρωθυπουργός στις επτά, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη μαγνητοσκόπηση της δήλωσης του και τα κινητά, όσων βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου, έκλεισαν μέχρι αυτή να μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο πρωθυπουργός  με διάγγελμα κι όχι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όπως συνηθίζεται,  με μια αιφνιδιαστική κίνηση έκανε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που θα βρεθεί στο αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατία, ενώ ήταν και η πρώτη γυναίκα στην ιστορία, που εκλέχθηκε Πρόεδρος του ΣτΕ. Μάλιστα η εκλογή της έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και, συνεπώς η Κουμουνδούρου δεν θα μπορέσει παρά να είναι θετική στην ψηφοφορία που θα γίνει. Το ίδιο θετική θα είναι, σύμφωνα με τα πρόσωπα που έχουν κάνει τη σχετική πρόταση και το Κίνημα Αλλαγής, καθώς η Πρόεδρος του ΣτΕ έχει μεγάλη απήχηση στο χώρο.

Η αμηχανία της  αντιπολίτευσης

Αποτελώντας ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει αδιαμφισβήτητα μη κομματικά χαρακτηριστικά, και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με τη «γαλάζια» παράταξη, οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε βαθιά περισυλλογή για τη στάση του.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη, το άκουσμα της πρότασης αφήνει θετικό πρόσημο, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής (στις 15.00).

Από την Ελληνική Λύση διαμηνύουν πως θα «ζυγίσουμε» το εθνικό συμφέρον, κάνοντας λόγο, όμως, για “αριστεροφοβία” της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, αργά το απόγευμα, μετά την διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η πρώτη αντίδραση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αιχμές προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, λέγοντας πως «λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ», συμπληρώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα».

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν δε πως η χρονική επιλογή της ανακοίνωσης ήταν «για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό», παραπέμποντας, για την τελική απόφαση, στα όργανα του κόμματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κατέληξαν ότι, επειδή ο Προκόπης Παυλόπουλος θα αναχωρούσε σήμερα το πρωί για επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία, προκειμένου να συναντήσει τον ομόλογό του Μάικλ Χίγκινς, δεν είναι κομψό να πραγματοποιηθεί κάποια ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της απουσίας του, ούτε, όμως, έβλεπαν τον λόγο να περιμένουν ακόμα. Έτσι, το τελευταίο 24ωρο αποφασίστηκε η ανακοίνωση να γίνει χθες το απόγευμα.

Το επιτελείο της Κουμουνδούρου θα εξετάσει τα νέα δεδομένα, αν και στις σκέψεις των προηγούμενων ημερών υπήρχε ένα ενδεχόμενο – εφόσον η πρόταση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου είχε φανεί να “καίγεται” – να προτείνει, από την πλευρά της, ένα δικό της πρόσωπο που θα προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς κάνοντας έναν ελιγμό, ωστόσο αυτό το σενάριο φαίνεται να μαζεύει μικρές πιθανότητες.

Πάντως, αναγνωρίζεται ότι μέσω της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής θα διαμορφωθούν οι όροι και τα δεδομένα του νέου πολιτικού σκηνικού, με το βλέμμα στο κέντρο.

Με ένα σχόλιο που αντικατοπτρίζει τις πάγιες θέσεις του κόμματος ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΚΚΕ, στον απόηχο του διαγγέλματος Μητσοτάκη και της θετικής εισήγησής του υπέρ της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου σε ό,τι αφορά το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

«Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης», αναφέρει σχετικά ο Περισσός.

«Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Πώς κατέληξε στο όνομα της Σακελλαροπούλου ο Μητσοτάκης

Ρόλο στην τελική επιλογή του Πρωθυπουργού έπαιξε το γεγονός ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι ένα υπερκομματικό πρόσωπο που προέρχεται από το κέντρο, χωρίς να έχει καμία κομματική ταυτότητα, δυσκολεύει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ να την καταψηφίσει γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ως κυβέρνηση είχε προτείνει ομόφωνα την Αικαταερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και η υποψηφιότητα της δεν προκαλεί καμία αντίδραση στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ταυτόχρονα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι θα αποτελέσει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που ήταν στις επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη. «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Ε, λοιπόν, αυτό αλλάζει, ξεκινώντας από την κορυφή. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει», ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά.

Το πρώτο σχόλιο της Κ. Σακελλαροπούλου

Άκρως τιμητική, χαρακτήρισε η Αικ. Σακελλαροπούλου με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.

Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα