...ένα βήμα μπροστά

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Και όμως η σημερινή ημέρα δεν είναι γιορτή

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σήμερα, 4 Οκτωβρίου. Ημέρα που… ξύνει πληγές. Διότι τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον των ζώων είναι καθημερινά, καθιστώντας ανύπαρκτες τις έννοιες σεβασμός και δικαιώματα .

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν τη μείωση του πληθυσμού των ζώων, καθώς μέσα σε 40 χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, άγγιξε το 60%.

Ο συνεργάτης επικοινωνίας για το φυσικό περιβάλλον της WWF Ελλάς, Δημήτρης Ζάντζα, εφιστά την προσοχή όλων.

“Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα είναι ανησυχητικά. Μέσα σε μόλις 40 χρόνια, από το 1970 έως το 2014, σε παγκόσμιο επίπεδο οι πληθυσμοί των ψαριών, των πουλιών, των θηλαστικών, των αμφιβίων και των ερπετών έχουν μειωθεί κατά 60%1.

Ο τρομακτικός αυτός ρυθμός απώλειας αποτυπώνει τη σφοδρότητα με την οποία η ανθρώπινη δραστηριότητα πλήττει τα ανθρώπινα οικοσυστήματα.

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 26.630 είδη ζώων (στην ξηρά, τη θάλασσα και σε γλυκά νερά). Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι διπλάσιος, καθώς ένας σημαντικός αριθμός ειδών δεν έχει ακόμη καταγραφεί. Μιλάμε, δηλαδή, για περίπου 50.000 διαφορετικά είδη ζώων που, για μια χώρα με έκταση σαν της Ελλάδας, συνιστούν ανεκτίμητης αξίας φυσικό πλούτο. Μάλιστα, ένα στοιχείο που κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει είναι το υψηλό ποσοστό ενδημισμού. Το 17% των ειδών που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο!

Κάνουμε όμως ό,τι χρειάζεται για να προστατέψουμε αυτόν τον φυσικό πλούτο; Οι αριθμοί είναι και πάλι αμείλικτοι. Συνολικά 468 είδη ζώων που ζουν στη χώρα μας εντάσσονται σε κατηγορία κινδύνου, είναι δηλαδή πιθανό να εξαφανιστούν στο βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον…”

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα