...ένα βήμα μπροστά

Ένας κλαδοφάγος-γίγαντας στην υπηρεσία του Δήμου Διονύσου

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Ο Δήμος Διονύσου παρέλαβε, κατόπιν ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, το μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο κλαδοθρυμματιστικό μηχάνημα στην Ελλάδα,   αξίας 422.592,000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η παραλαβή του μηχανήματος πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Διονύσου  Διονύση Ζαμάνη και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.

Ο νέος κλαδοφάγος  που προμηθεύτηκε ο Δήμος Διονύσου, με ανοικτή και αδιάβλητη διαγωνιστική διαδικασία, είναι ο πιο σύγχρονος του είδους στην Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από:

  • Ασφάλεια στη χρήση, εργονομία και ευχρηστία
  • Οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας
  • Χαμηλές εκπομπές ρύπων, με κινητήρα τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας
  • Υψηλό αυτοματισμό και δυνατότητα τηλεπαρακολούθησης της λειτουργίας του
  • Ευελιξία και δυνατότητα προσαρμογής στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες, με δυνατότητα μεταβολής του παραγόμενου υλικού

Το μηχάνημα υποδέχεται μεγάλες ποσότητες φυτικών απορριμμάτων και ξυλείας και τα τεμαχίζει σε μικρά θρύμματα, τα οποία έχουν μία σειρά από πλεονεκτήματα, όπως:

  • Όσο τα θρυμματισμένα κλαδιά παραμένουν προς φόρτωση και μεταφορά για την τελική τους απόρριψη, λόγω της συμπύκνωσης αυτών, εξαλείφονται οι μεγάλες «παγίδες» αέρα – οξυγόνου. Με τον τρόπο αυτό, δεν αναφλέγονται εύκολα όπως οι όγκοι αθρυμμάτιστων κλαδιών ενώ παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.
  • Τα θρύμματα είναι εύκολα βιοαποδομήσιμα και αποτελούν ιδανική πρώτη ύλη βιολιπάσματος. Επίσης, μπορούν να χρησιμεύσουν ως καύσιμη βιομάζα.
  • Μειώνεται πολύ ο όγκος των κλαδιών και το κόστος μεταφοράς σε μονάδα υποδοχής και επεξεργασίας.

Ο νέος κλαδοφάγος τέθηκε ήδη σε λειτουργία ενώ εκπρόσωποι της αυστριακής εταιρείας κατασκευής του, εκπαιδεύουν υπαλλήλους του Δήμου στη χρήση του.

Ο Δήμαρχος Διονύσου  Διονύσης Ζαμάνης  δήλωσε σχετικά: «O Δήμος μας πρωτοπορεί στη φροντίδα του περιβάλλοντος,  την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και τη μέριμνα για την πολιτική προστασία. Με την αγορά του νέου κλαδοφάγου, θα επεξεργαζόμαστε  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πολύ μεγάλες ποσότητες «πράσινων απορριμμάτων» την εαρινή και φθινοπωρινή περίοδο κατά την διάρκεια των οποίων, οι δημότες και τα συνεργεία του Δήμου κλαδεύουν. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε πόρους και χρόνο. Ταυτόχρονα συμβάλλουμε στην ακόμα μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και μειώνουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Ήδη, είμαστε ο δεύτερος δήμος από τους 66 της Αττικής στην ανακύκλωση και συνεχίζουμε την προσπάθεια, με έργα σε  όλους τους τομείς.»

Ο Δήμος Διονύσου είναι ένας από τους πιο πράσινους δήμους της Αττικής αλλά και ολόκληρης της χώρας, με μεγάλη έκταση ενδοαστικού πρασίνου. Παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, οι προσπάθειες του Δήμου και η υπεύθυνη στάση των πολιτών κράτησαν το φυσικό περιβάλλον αλώβητο. Η συχνή περιποίηση και το κλάδεμα των δέντρων, ως μέτρο πρόληψης των πυρκαγιών, δημιουργεί την ανάγκη διαχείρισης χιλιάδων κυβικών μέτρων πράσινων απορριμμάτων, δηλαδή φυτικών καταλοίπων. Με την αγορά του νέου μηχανήματος, ο Δήμος υιοθετεί τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης των μεγάλων ποσοτήτων φυτικών απορριμμάτων και ξυλείας. Επιπλέον, με την  κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση, ανακυκλώνει με τον καλύτερο τρόπο τα κηπαία απορρίμματα, αντί απλά να τα συλλέγει και να τα μεταφέρει στις υποδομές του ΕΔΣΝΑ, κάτι το οποίο έχει μεγάλο οικονομικό κόστος για τον Δήμο (τόσο για τη μεταφορά τους, όσο και για το τέλος εισόδου).

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα