...ένα βήμα μπροστά

Παντελής Ξυριδάκης: «Προτεραιότητα μας ένας Δήμος πρότυπο με ποιοτικές υπηρεσίες»

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, διεκδικεί για τρίτη φορά να είναι και πάλι Δήμαρχος στον Δήμο του, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία Πολιτών». Αν και νέος στην ηλικία, θεωρείται ως ένα από τα πλέον έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη αυτή τη στιγμή. Πριν εκλεγεί το 2010 Δήμαρχος στον ενιαίο, «Καλλικρατικό» Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, διετέλεσε Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δήμαρχος Ψυχικού για δυο τετραετίες, τον οποίο υπηρέτησε κι από άλλες σημαντικές θέσεις ευθύνης.

Είναι ο Δήμαρχος που ολοκλήρωσε το δύσκολο εγχείρημα της συνένωσης των τριών Δήμων, ενώ διαχρονικά ανήκει στην ομάδα των τοπικών στελεχών της πόλης, που αγωνίζονται για να προστατευθεί  ο οικιστικός χαρακτήρας των προαστίων, όταν οι γειτονικοί Δήμοι έχουν εδώ και δεκαετίες κατακλυστεί από τις εμπορικές χρήσεις. Έχοντας ως κεντρικό μότο της καμπάνιας του «Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, πόλη που αξίζει να ζεις», με τον απολογισμό του έργου του αλλά και με τις διαχρονικές προγραμματικές του αρχές και διακηρύξεις, δίνει ουσιαστικό κι όχι μόνον επικοινωνιακό περιεχόμενο στο σύνθημα αυτό. Άνθρωπος της σύνθεσης, των συναινέσεων και των συνεργασιών, δηλώνει έτοιμος να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτει στην κυβερνησιμότητα των Δήμων, ο «Κλεισθένης».

Θα επηρεάσει ο «Κλεισθένης» και η απλή αναλογική την κυβερνησιμότητα των Δήμων και, στην προκειμένη περίπτωση, του δικού σας Δήμου;

Είναι βέβαιο ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα. Από την επομένη των εκλογών θα μπει ο θεσμός μας σε «αχαρτογράφητα νερά»  κι αν θέλουμε ως Δήμος να μη μπούμε σε περιπέτειες, οφείλουμε αφενός να διαφυλάξουμε όλα όσα έχουμε πετύχει ως σήμερα. Τα οποία είναι πολλά, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Αφετέρου, να δώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη στον Δήμαρχο και τη δημοτική παράταξη, που θεωρούμε ότι είναι ικανοί να διαχειριστούν με επιτυχία τις τοπικές υποθέσεις. Ως άνθρωπος που ασχολείται πολλά χρόνια με τα τοπικά ζητήματα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης, πιστεύω πραγματικά ότι αυτή τη φορά, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού χρειάζεται μια πραγματικά έμπειρη κι αποτελεσματική στην πράξη, κι όχι στα λόγια, διοίκηση. Μια διοίκηση που θα έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί στο μέλλον με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του Δήμου, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες που έχουν τα προάστιά μας.

Η σύμπραξή σας με τον αντίπαλό σας στις προηγούμενες εκλογές, τον Παντελή Χαροκόπο, υπηρετεί εκλογικές σκοπιμότητες, ελέω «Κλεισθένη»;

Υπηρετεί το συμφέρον των προαστίων μας και μόνο. Όλα αυτά τα χρόνια, ως  Δήμαρχος, αλλά και ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία Πολιτών» αυτή είναι η προτεραιότητά μου. Η διαρκής προστασία του προνομιακού χαρακτήρα του τόπου που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, αλλά και η λειτουργία ενός Δήμου πρότυπο, όσον αφορά την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους κατοίκους. Για να πετύχουμε τον στόχο αυτό, γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία και η σύνθεση απόψεων. Είναι αναγκαίο να υποτάσσουμε διαρκώς το «εγώ», στο «εμείς». Να λειτουργούμε με διαφάνεια κι αξιοκρατία.

Για να εξασφαλίσουμε ότι και τα επόμενα χρόνια ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού θα παραμείνει «νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας», αναζητήσαμε έγκαιρα, πριν τις εκλογές, συμμαχίες, που θα  εγγυηθούν μετεκλογικά, τις απαραίτητες προγραμματικές συνεργασίες. Η ένταξη στην ομάδα μας του Παντελή Χαροκόπου και των υπόλοιπων στελεχών της δημοτικής του παράταξης, γίνεται με καθαρούς, έντιμους και προγραμματικούς όρους. Γίνεται το ανάχωμα στις δυνάμεις του λαϊκισμού, που αμφισβητούν όλα όσα έχουμε πετύχει με κόπους και θυσίες μέχρι σήμερα.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση επηρέασε τον Δήμο σας;

Η επιλογή μας να λειτουργούμε με πλεόνασμα, ακόμα και στις «καλές» οικονομικά εποχές, μας επέτρεψε στα χρόνια της κρίσης να στηρίξουμε πολύπλευρα τους δημότες. Είχαμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη για όλους και ακόμη περισσότερο, για τις ευπαθείς ομάδας. Καταφέραμε ως Δήμος να διατηρήσουμε ποιοτικές κοινωνικές δομές και να υλοποιήσουμε πολυάριθμες δράσεις αλληλεγγύης, υπέρ των συμπολιτών μας που χρειάζονται βοήθεια.  Χρηματοδοτούμε με ίδιους πόρους, έργα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως σε όλο τον Δήμο, σε κάθε γειτονιά. Επενδύουμε 1 εκατ. ευρώ ετησίως για συντηρήσεις και εξοπλισμό όλων των δημοσίων σχολείων, ενώ έχουμε αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία security τη φύλαξη όλων των δημοτικών κτιρίων και σχολείων, παράλληλα με την πραγματοποίηση οργανωμένων περιπολιών στις γειτονιές. Επιπλέον, έχουμε προετοιμάσει 16 ώριμες μελέτες έργων, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχετικά προγράμματα. Όλα αυτά τα έργα μπορούμε να τα υποστηρίζουμε, γιατί έχουμε καταφέρει να στηριζόμαστε οικονομικά στις δικές μας δυνάμεις.

Ποιο είναι το μείζον πρόβλημα της περιοχής σας; Είστε δήμαρχος σε έναν δύσκολο Δήμο, με πολυσύνθετα προβλήματα. Πιστεύετε ότι τα έχετε καταφέρει;

Οι πολίτες του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, με την έμπρακτη εμπιστοσύνη που δείχνουν στη σημερινή δημοτική Αρχή, δίνουν την απάντηση αν τα έχουμε μέχρι σήμερα καταφέρει. Ασφαλώς όμως δεν εφησυχάζουμε. Τα προβλήματα είναι πολλά, οι απαιτήσεις των συμπολιτών μας δικαιολογημένα είναι μεγάλες. Δίνουμε κάθε μέρα τη μάχη, Δήμος κι εργαζόμενοι, για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της τοπικής μας κοινωνίας. Να κρατήσουμε τα προάστιά μας καθαρά. Να ενισχύσουμε τον πράσινο χαρακτήρα μας. Να διαφυλάξουμε την οικιστική μας φυσιογνωμία ως «κόρη οφθαλμού». Να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις κοινωνικές μας δομές και υπηρεσίες, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως Δήμος, σε μικρότερο βέβαια βαθμό σε σχέση με άλλους Δήμους, λόγω του πετυχημένου μοντέλου οικονομικής διαχείρισης που εφαρμόζουμε. Το ευρύτερο δυσμενές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον είναι το μεγάλο πρόβλημα, που επηρεάζει την καθημερινή μας λειτουργία.  Όμως με τη στήριξη των συμπολιτών μας, με συστηματική δουλειά και προσπάθεια, τα καταφέρνουμε.

Διαχείρηση στερεών αποβλήτων. Πώς το αντιμετωπίζετε στον Δήμο σας;

Η ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης των στερεών αποβλήτων δίνει προτεραιότητα στην επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και άλλες μορφές ανάκτησης, με την ασφαλή διάθεση ή ταφή να αποτελεί την έσχατη λύση ανάγκης. Η περιφέρεια Αττικής βρίσκεται ακόμα στην «εποχή της ταφής», με τον μεγαλύτερο ανοικτό ΧΥΤΑ της Ευρώπης. Όμως εμείς πετύχαμε ως Δήμος, σε αυτό το οπισθοδρομικό περιβάλλον, να είμαστε Δήμος πρωταθλητής στην ανακύκλωση, σε όλη την Ελλάδα.

Δεν φοβάστε τη φθορά; Είστε πολλά χρόνια Δήμαρχος, γιατί οι πολίτες να μην επιλέξουν ένα νέο πρόσωπο;

Το ζήτημα της φθοράς που αναφέρετε, το αντιμετωπίζουμε με τη διαρκή ανανέωση των στελεχών του ψηφοδελτίου και των στελεχών της διοίκησής μας. Στις 10 Απριλίου, που θα παρουσιάσουμε σε μεγάλη εκδήλωση τον συνδυασμό μας, θα έχετε την ευκαιρία να το διαπιστώσετε. Θα ήθελα με αφορμή την ερώτησή σας να επισημάνω ότι όλοι οι αντίπαλοί μας είναι πρόσωπα που έχουν κι αυτά διαρκή ενασχόληση με τις τοπικές υποθέσεις για πολλά χρόνια. Δεν είναι ούτε νέα πρόσωπα, ούτε νέες υποψηφιότητες. Οι πολίτες λοιπόν στις εκλογές θα κληθούν να επιλέξουν αν θα εμπιστευτούν τα πρόσωπα εκείνα και τις πολιτικές, που μπορούν αποδεδειγμένα να είναι χρήσιμα στην πόλη. Ή θα ρισκάρουν με επιλογές, που ούτε έργο έχουν να επιδείξουν, ούτε έχουν αποδείξει ότι έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί στην κυβερνησιμότητα των Δήμων ο «Κλεισθένης».

Θεωρώ ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ διαφορετική για τη λειτουργία των Δήμων. Η ανάγκη θα είναι στο μέλλον ακόμη μεγαλύτερη, ώστε να υπάρχει μια ισχυρή Διοίκηση στο τιμόνι του Δήμου, με ισχυρή λαϊκή στήριξη, που θα διαθέτει γνώσεις κι εμπειρία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες των προαστίων μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς, αν δεν θέλουμε να γκρεμιστεί ότι με κόπο χτίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θα διεκδικήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, γιατί πιστεύω ότι με το  μέχρι τώρα έργο μας, με την εμπειρία μας, αλλά και με το πρόγραμμά μας, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού θα παραμείνει μια πόλη που αξίζει κανείς να ζει.

Πηγή: amarysia.gr/συνέντευξη στον Γιάννη Μπεθάνη

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα