...ένα βήμα μπροστά

Χαλάνδρι: «Άγονα» ψηφίσματα για τους πλειστηριασμούς

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου δεν κατέληξε σε ένα ψήφισμα, το οποίο να καταδικάζει τις κλήσεις σε απολογία και τις σχεδιαζόμενες δίκες σε πρόσωπα που αγωνίστηκαν ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. κατατέθηκαν δύο διαφορετικά κείμενα, ένα από ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους που αποχώρησαν από την παράταξη της συμπολίτευσης και ένα δεύτερο εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, κανένα από τα οποία δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία.

Το σχέδιο απόφασης των στελεχών που πρόσκεινται στην «Πρωτοβουλία Πολιτών» ανέφερε: «Το Δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη βιομηχανία διώξεων που έχει στήσει σε βάρος πολιτών που αγωνίζονται ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Πριν από λίγες μέρες (26/9/18) είχε προγραμματιστεί στην Αθήνα, η δίκη τριών αγωνιστών για την αντίσταση τους στην διενέργεια πλειστηριασμών μετά την επίθεση των ματ στις 14/3/2018. Η δίκη τους αναβλήθηκε για τις 19/12/2018. Στο Βόλο, 20 αγωνιστές, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και του συνδικαλιστικού κινήματος, διώκονται αυτεπάγγελτα με κατασκευασμένες κατηγορίες. Στη Θεσσαλονίκη ο Ηλίας Σμήλιος, δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης,  παραπέμπεται σε δίκη με βαριές κατηγορίες.

Πριν λίγες μέρες (27/9/18) κλήθηκε να απολογηθεί από το “Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος” της ΓΑΔΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ένας ακόμη νεολαίος με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Την Τρίτη 9/10/2018 ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καλείται ξανά να απολογηθεί, μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον του Fund με έδρα την Λιβερία. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται συνιστούν “ιδιώνυμο” αδίκημα με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης. Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος με πρόσφατη ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την πρακτική της Ελληνικής Αστυνομίας να χρησιμοποιεί αστυνομικούς υποδυόμενους τους εικονολήπτες και τεχνικούς Μ.Μ.Ε. για να καταγράφει τους διαδηλωτές προκειμένου να προχωρά σε διώξεις εναντίον τους. Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου καλεί τους θιασώτες της υφαρπαγής λαϊκής περιουσίας να σταματήσουν τις διαδικασίες ποινικοποίησης του δίκαιου αγώνα εναντίον των πλειστηριασμών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου, ταγμένο ανέκαθεν υπέρ του δίκαιου αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και της περιουσίας των πολιτών, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους διωκόμενους αγωνιστές.

  • Να αποσυρθούν τώρα οι κατηγορίες εναντίων των αγωνιστών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.
  • Να καταργηθεί τώρα το “Ιδιώνυμο”
  • Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
  • Πραγματική προστασία της Λαϊκής Κατοικίας και Περιουσίας με μέτρα όπως το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και η διαγραφή χρεών των λαϊκών οικογενειών προς Τράπεζες, Κράτος, Δήμους και Ταμεία».

Ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος διευκρίνισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν συμφωνεί πλήρως με το ψήφισμα αυτό, καταθέτοντας το δικό της, που τόνιζε: «Το Δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου καταδικάζει τις κλήσεις σε απολογία και τις σχεδιαζόμενες δίκες σε πρόσωπα που αγωνίζονται με συλλογικό τρόπο υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των πολιτών στην κατοικία ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Χαρακτηριστική περίπτωση η κλήση σε απολογία του Γραμματέα της Λαϊκής Ενότητας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη όσο και οι συνεχιζόμενες διώξεις αγωνιστών ενάντια στους πλειστηριασμούς σε όλη τη χώρα. Φαινόμενα όπως αυτά αποτελούν μείζονα θέματα αντιδημοκρατικής αυταρχικής συμπεριφοράς. Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου τάσσεται υπέρ του δίκαιου αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και της περιουσίας των πολιτών, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους διωκόμενους αγωνιστές.

Ζητούμε:

-Να αποσυρθούν τώρα οι κατηγορίες εναντίων των αγωνιστών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

-Να καταργηθεί τώρα το «Ιδιώνυμο».

-Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

-Να καταργηθεί το τμήμα προστασίας πολιτεύματος.

-Πραγματική προστασία της Λαϊκής Κατοικίας και Περιουσίας με μέτρα όπως το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και η διαγραφή χρεών των λαϊκών οικογενειών προς Τράπεζες, Ταμεία και κράτος.

Όπως σημείωσε ο κ. Ρούσσος με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, «το ψήφισμα της Διοίκησης του Δήμου έφερε τις τελικές συμβιβαστικές προτάσεις του δημάρχου που ενσωμάτωσαν όλα τα αιτήματα του ψηφίσματος που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Ενότητας».

«Τα μέλη της ΛΑΕ, συμπορευόμενοι με τους δημοτικούς συμβούλους από ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ κ.λπ., αρνήθηκαν την ψήφο τους γιατί έκριναν ότι είναι καλύτερο να μην βγει κανένα ψήφισμα από το να ψηφιστεί η πρόταση της διοίκησης», σχολίασε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι το εν λόγω κείμενο της δημοτικής Αρχής είναι σχεδόν αντιγραφή του ομόφωνου ψηφίσματος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, αλλά και του αντίστοιχου ψηφίσματος του Δήμου Αμαρουσίου, τα οποία ψηφίστηκαν και στις δύο περιπτώσεις και από τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας. Στο Χαλάνδρι θέλουν να βάλλουν… ΦΠΑ». «Αναρωτιέται κανείς τι είδους κριτήρια επικρατούν στα μυαλά ορισμένων. Κατά τα άλλα υπερασπίζονται την άποψη ότι η απόκρουση των αυταρχικών μεθοδεύσεων και η αναβίωση ακραίων αστυνομικών πρακτικών, όπως οι παρακολουθήσεις, αποτελεί μείζον θέμα δημοκρατίας που πρέπει να συσπειρώνει τις ευρύτερες δυνατόν δυνάμεις» κατέληξε στο σχόλιό του.

Η απάντηση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών στο Χαλάνδρι»

Στην τοποθέτηση του Σίμου Ρούσσου  απάντησε η «Πρωτοβουλία Πολιτών στο Χαλάνδρι», επισημαίνοντας: «Ο Δήμαρχος σε πρόσφατη ανάρτησή του ανέφερε την, από μέρους του και των Δημοτικών Συμβούλων της Διοίκησης, καταδίκη αυτών των πρακτικών. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Όμως, η υπερβολική χρήση του Facebook δυστυχώς συχνά σπρώχνει τους χρήστες στην διαμόρφωση μιας περσόνας σε μια παράλληλη πραγματικότητα, που την χαρακτηρίζει ό,τι «κάνει» εντός Facebook και όχι ό,τι κάνει στην «πραγματική ζωή». Ο Δήμαρχος δυστυχώς χρησιμοποιεί υπερβολικά το Facebook και φαίνεται να αναπτύσσει τέτοια συμπτώματα…

Πέρα από πραγματικότητα, τα όσα αναφέρουμε στην αρχή, είναι τμήμα ψηφίσματος που κατατέθηκε από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Πρωτοβουλίας μας, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό το ΔΣ, στο οποίο ο Δήμαρχος ισχυρίζεται στο Facebook ότι κατέθεσε ψήφισμα ενάντια στις διώξεις. Δυστυχώς όμως πέρα από το Facebook υπάρχει και η πραγματικότητα, και η Facebookική περσόνα “Simos Roussos” επιδίδεται συχνά στο άθλημα της παραπληροφόρησης. Συχνά, όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση αποκρύπτει από τις πύρινες αναρτήσεις του την πάγια πρακτική που ακολουθεί ο ίδιος και η Διοίκηση για όσα ζητήματα τους φέρνουν σε «άβολη θέση» (συνήθως ψηφίσματα που αφορούν κυβερνητικές πολιτικές και πρακτικές).

Η Διοίκηση ποτέ δεν κατέθεσε ψήφισμα. Ο Δήμαρχος απλά ανέγνωσε από το κινητό του το κείμενο που ανήρτησε στο προφίλ του, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, χωρίς καμία έστω αποστολή του την ώρα του ΔΣ στους Δημοτικούς Συμβούλους (έστω σε εκτυπωμένα Α4…). Το συγκεκριμένο αποτελεί πάγια πρακτική της Διοίκησης, δηλαδή να αντιπροτείνει προφορικά «ψηφίσματα» απέναντι σε προτάσεις, εκ των προτέρων κοινοποιημένες σε όλα τα μέλη και παρατάξεις. Μάλλον το θεωρεί τακτική αιφνιδιασμού, ώστε να μην επιτρέπει την εκ των προτέρων διαβούλευση πάνω στις προτάσεις που κατατίθενται κάθε φορά. Το κατά πόσον η συγκεκριμένη πρακτική προωθεί το διάλογο και τη σύνθεση, το αφήνουμε στην κρίση των συμπολιτών μας. Είναι εύλογο να δημιουργείται όμως η απορία γιατί τελικά δεν υπήρχε συμφωνία όσον αφορά την έκδοση ενός ψηφίσματος. Η παρακάτω πρόταση από το ψήφισμα που καταθέσαμε, είναι εκείνη που έφερε σε άβολη θέση την Διοίκηση και τους Δημοτικούς της Συμβούλους.

«Το Δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη βιομηχανία διώξεων που έχει στήσει σε βάρος πολιτών που αγωνίζονται ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.» Η «άβολη θέση» της Διοίκησης δεν είναι προϊόν εικασίας από μέρους μας. Ήταν η επίσημη τοποθέτηση που δικαιολογούσε την «αντιπρόταση» (ανάγνωση από κινητό) ενός άλλου ψηφίσματος από την Διοίκηση: «Δεν μπορούμε να το στηρίξουμε γιατί προσβάλλονται οι ευαισθησίες ορισμένων συντρόφων μας».

Δυστυχώς η περσόνα “Simos Roussos” «ξεχνάει» να αναφέρει τόσο το ψήφισμά μας όσο και τον παραπάνω λόγο διαφωνίας της Διοίκησης με αυτό. Γιατί άραγε; Εμείς όμως σεβόμαστε τις ευαισθησίες. Θέλουμε να προωθούμε τη σύνθεση, πόσο μάλλον όταν αφορά ζητήματα τα οποία εμπλέκουν διώξεις ενάντια σε συντρόφους μας, συναγωνιστές, φίλους μας. Δημοτικός μας Σύμβουλος αντιπρότεινε αναδιατύπωση του συγκεκριμένου σημείου, ώστε να μην υπάρχει άμεση σύνδεση της «βιομηχανίας διώξεων» με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ (δλδ να μην φωτογραφίζεται ως αυτός που «στήνει» την βιομηχανία διώξεων), αλλά απλά να καταγγέλλεται η πολιτική της ευθύνη για την στάση των διωκτικών αρχών. Ούτε αυτό όμως έγινε δεκτό από την Διοίκηση. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί στόχος της Διοίκησης ήταν η απάλειψη οποιασδήποτε αναφοράς σε κυβερνητικές ευθύνες για τις διώξεις;

Δεν θέλουμε να απαντήσουμε σε αυτό. Είμαστε σίγουροι ότι κάθε συμπολίτης μας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Όσον αφορά την ουσία του θέματος των διώξεων και την ύπαρξη ή όχι ευθύνης της κυβέρνησης, θέλουμε να αναφέρουμε κάποια πράγματα. Πιθανόν έχουν δίκιο να προσβάλλονται οι ευαισθησίες διάφορων μελών της Διοίκησης αλλά και Δημοτικών της Συμβούλων. Πόσο μάλλον όταν παραμένουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συμμετέχουν στα ανώτερα όργανά του, όπως στην Κεντρική Επιτροπή του. Μας προβληματίζει βέβαια το γεγονός ότι δεν θίγονται οι ευαισθησίες τους από την θέσπιση του «ιδιώνυμου» αδικήματος της παρεμπόδισης πλειστηριασμών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε από το ξύλο που ρίχνουν τα ΜΑΤ πρώτα έξω από τα πρωτοδικεία, τώρα έξω από τα συμβολαιογραφεία. Αλήθεια πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για τις πρακτικές παρακολουθήσεων της αστυνομίας (που καταγγέλει η Ένωση Φωτορεπόρτερ), όταν η ίδια η κυβέρνηση λοιδορεί της κινητοποίησεις εναντίον των πλειστηριασμών, αλλά και τις μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα; Τα «σκοτεινά κέντρα της αστυνομίας που υποσκάπτουν πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ» (η προβαλλόμενη κυβερνητική αφήγηση για τις διώξεις) δεν έχουν πολιτική κάλυψη για τις διωκτικές τους πρακτικές, όταν προσπαθούν να εξακριβώσουν την τέλεση αδικήματος που η ίδια η κυβέρνηση έχει θεσπίσει;

Τέλος, θα θέλαμε να αναφερθούμε στα επιχειρήματα του “Simos Roussos” περί «ψηφίσματος που ψηφίστηκε από μέλη της ΛΑΕ στην ΚΕΔΕ» (ακόμα και αν δεν τα θεωρούμε επιχειρήματα αλλά σχολιαρίσματα ή/και κιτρινισμούς επιπέδου Αυγής και Documento). Επιμένει να θεωρεί ότι η Πρωτοβουλία μας ταυτίζεται με την ΛΑΕ (όταν η πλειοψηφία από εμάς αλλά και τους δημοτικούς μας συμβούλους, δεν είναι καν μέλη της ΛΑΕ). Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε. Θα επιμένουμε ότι η Διοίκηση δεν πρέπει να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Επίσης, αν Διοίκηση και Δήμαρχος θεωρούν ότι ένα ψήφισμα του Δημοτικού μας Συμβουλίου μπορεί να καταπιάνεται με εύρος αντίστοιχο με εκείνο των ψηφισμάτων που καλείται να ψηφίσει η ΚΕΔΕ του Πατούλη και της ΠΑΣΟΚοΔεξιάς πλειοψηφίας, τότε πάμε πάσο.

Αλήθεια, εάν στο «ψήφισμα της ΚΕΔΕ» που «αντιπρότεινε» ο Δήμαρχος προστιθόταν απλά η καταγγελία της πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα το στήριζε η Διοίκηση και οι Δημοτικοί της Σύμβουλοι; Πιστεύουμε ότι και πάλι θα έβρισκε κάτι άλλο για να οχυρωθεί πίσω από αυτό (πχ αναζήτηση στο Google για κάποιο άλλο ψήφισμα), ή πάλι θα γινόταν επίκληση σε «θιγμένες ευαισθησίες». Ελπίζουμε ότι ο Δήμαρχος και η Διοίκηση θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για την εγκατάσταση συστήματος live μετάδοσης των Δημοτικών Συμβουλίων, πρόταση που — ας σημειωθεί — πολλάκις έχει τεθεί από δημοτικούς μας συμβούλους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε όποιος ήθελε (και όποτε ήθελε) να δει ΤΙ και ΠΩΣ λέγεται εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν μη τι άλλο, οι περισσότεροι από εμάς που δεν έχουμε επαγγελματική σχέση με την πολιτική (δεν πληρωνόμαστε εξάλλου από αυτό), δεν μπορούμε να βρισκόμαστε όλην την ημέρα να απαντάμε στα διαρκή σχόλια του Δημάρχου, διαφόρων οπαδών του, αλλά και καλόπιστων συνδημοτών οι οποίοι σχηματίζουν γνώμη (και καλά κάνουν και την υπερασπίζονται) από την διαστρεβλωμένη εικόνα για διάφορα ζητήματα, που μεταφέρει κάθε φορά ο “Simos Roussos” στον εικονικό κόσμο του Facebook»