...ένα βήμα μπροστά

Αντιπαράθεση Πατούλη – Φωτίου για το Σικιαρίδειο

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Η αντιπαράθεση για την οικονομική βιωσιμότητα του “Σικιαριδείου” ιδρύματος, πέρασε πλέον-μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων-σε υψηλότερο επίπεδο και ήδη προκαλεί την έντονη αντιπαράθεση του κ. Γιώργου Πατούλη με την αναπληρωτή υπουργό κ. Θεανώ Φωτίου.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, όπως είχε δεσμευτεί απέναντι στους εργαζομένους που έκαναν απεργία στις αρχές Οκτωβρίου, έστειλε αιχμηρή επιστολή προς την αν. υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ζητώντας «να προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση του Σικιαριδείου Ιδρύματος, αναλαμβάνοντας έστω και την ύστατη στιγμή τις ευθύνες σας».

Πατούλης: “Η συνεχής υποβάθμιση, μας προσβάλει όλους…”

«Η συνεχής υποβάθμιση του Σικιαριδείου Ιδρύματος μας προσβάλλει όλους. Με αυτόν τον τρόπο στερούμε από παιδιά με νοητική υστέρηση το δικαίωμα τους να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στη δημιουργική απασχόληση», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο Γιώργος Πατούλης και σημειώνει με νόημα:

«Εκφράζοντας για ακόμη μια φορά τη θλίψη και την αγανάκτησή μας για την ανεπίτρεπτη αυτή παθογένεια ετών, σας καλούμε, να αναλάβετε έστω και την ύστατη αυτή στιγμή τις ευθύνες σας, προωθώντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αποδοθούν οι οφειλόμενες αποδοχές στο προσωπικό του Ιδρύματος, καθώς και να εξευρεθούν τα μέσα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της σημαντικής αυτής δομής ειδικής αγωγής που λειτουργεί προς όφελος των παιδιών με νοητικά προβλήματα και των οικογενειών τους».

Η απάντηση του υπουργείου

Εξίσου δηκτική ήταν η απάντηση του υπουργείου Εργασίας, στον δήμαρχο Αμαρουσίου, ενώ υπογραμμίζεται ότι «ετοιμάζεται νόμος-πλαίσιο ο οποίος θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή και θα ρυθμίζει τα διοικητικά, τα λειτουργικά και τα χρηματοδοτικά ζητήματα των Ιδρυμάτων αυτών, που εγκαταλείφθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». «Αντί να στέλνει επιστολές ο κ. Πατούλης, να αναλάβει τις υποχρεώσεις του και να αρχίσει επιτέλους να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις του», λέει το υπουργείο, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ των περασμένων ημερών.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, «το Σικιαρίδειο, όπως και άλλα Ιδρύματα -Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας – περιήλθε σε δεινή οικονομική κατάσταση, λόγω της αδιαφορίας των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για τη σωτηρία αυτών των σημαντικών Ιδρυμάτων, παρά τη δημοσιονομική ασφυξία που αντιμετώπισαν». Σύμφωνα, μάλιστα, με το υπουργείο, «ειδικά, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα επιχορηγείται τακτικά και έκτακτα από το υπουργείο Εργασίας και την Περιφέρεια Αττικής και έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει». Όπως αναφέρεται, «αντιμετωπίστηκαν οι χρόνιες ελλείψεις προσωπικού (γιατρός, ψυχολόγος, νοσηλεύτρια, λογοθεραπεύτρια, εργοθεραπεύτρια, εργαστηριούχος κεραμικής) και αποκαταστάθηκαν σημαντικά προβλήματα υποδομής. Επίσης, το Ίδρυμα υποστηρίζεται πλέον και από προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να αναπτύξει και νέες δραστηριότητες. Η Περιφέρεια, με βάση νομοθετική ρύθμιση που πρότειναν στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Εσωτερικών, έχει αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών ΑμεΑ του Ιδρύματος για τα επόμενα δύο χρόνια».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι «το Σικιαρίδειο, με την ενθάρρυνση του υπουργείου, αποκατέστησε τις σχέσεις του με τον Δήμο Αμαρουσίου και εξασφάλισε την παραμονή του Δημόσιου Ειδικού Σχολείου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου που φιλοξενούνται σε χώρους του, καθώς και την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων του Δήμου για τις δομές αυτές, μέρος των λειτουργικών εξόδων των οποίων βάραιναν επί δεκαετίες το Ίδρυμα».

«Με τον δήμο Αμαρουσίου έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση για την παραχώρηση προς χρήση χώρου για τη λειτουργία δημοτικού ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και ο Δήμος έχει δεσμευτεί ότι θα εκτελέσει μέρος των αναγκαίων εργασιών για την αποκατάσταση των κτιριακών και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος», τονίζεται από το υπουργείο, ενώ επισημαίνεται ότι «η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί, καθώς, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, δεν επιτρέπεται στα ΝΠΙΔ να υπερβαίνει το 1/3 του προϋπολογισμού τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται χρέη προς προμηθευτές, ασφαλιστικά Ταμεία, εφορία και, κυρίως, προς τους εργαζόμενους». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το υπουργείο Εργασίας γνωρίζει από τη διοίκηση του Ιδρύματος ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, έχει, όμως, τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι, εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αυτών θα εξοφληθεί».