...ένα βήμα μπροστά

120 δόσεις: Ποιούς αφορούν τα σενάρια παράτασης – Τι πρέπει να κάνουν επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Σε λίγες ημέρες, 30 Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης για τη συμμετοχή των οφειλετών στη ρύθμιση χρεών των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο, με τη διάταξη που προωθείται στον Αναπτυξιακό νόμο, δίνεται η δυνατότητα στους επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες να κάνουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αίτηση στον ΕΦΚΑ και στη συνέχεια η δεύτερη αίτηση προς το ΚΕΑΟ για προσδιορισμό της οφειλής να γίνει μέχρι 31.12.2019. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προς τον ΕΦΚΑ και μετά να υποβάλλουν αίτηση στον ΚΕΑΟ όπου θα προσδιοριστεί η οφειλή και θα ξεκινήσει η πληρωμή των δόσεων.

Ειδικότερα οι οφειλέτες των πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ για να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να ακολουθήσουν δύο στάδια – αρχικά στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και ακολούθως στο ΚΕΑΟ- ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υποβάλλουν την πρώτη αίτηση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για να θεωρούνται εμπρόθεσμοι ακόμη κι αν η ρύθμιση ολοκληρωθεί αργότερα. Η 30η Σεπτεμβρίου είναι η τελική ημερομηνία υπαγωγής και δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής να δοθεί παράταση σύμφωνα με όλες τις δηλώσεις των στελεχών του υπουργείου Εργασίας.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι μη μισθωτοί είναι:

-Υποβολή αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) έως 30.9.2019.
-Εγγραφή οφειλέτη στο ΚΕΑΟ. (μέσω της πλατφόρμας efka.gov.gr)
-Ολοκλήρωση ρύθμισης 120 δόσεων για τις οφειλές έως το 2016.

Προσοχή

Όσοι έχουν οφειλές για τα έτη 2017 ή και 2018 στον ΕΦΚΑ πρέπει να κάνουν νέα εγγραφή στο ΚΕΑΟ με νέους κωδικούς (επιλέγοντας στο πεδίο του Φορέα «ΕΦΚΑ μη μισθωτών») και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την διαδικασία, κάνοντας αίτημα για νέα ρύθμιση για τα ποσά αυτά. Απαιτούνται δηλαδή δυο πιστοποιήσεις και δυο αιτήσεις στο ΚΕΑΟ (εκτός από την αρχική αίτηση στον ΕΦΚΑ) για όσους χρωστούν και πριν και μετά το 2017.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υπαγωγής.

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα