...ένα βήμα μπροστά

Μανώλης Σφακιανάκης: “Ο ράμπο του κυβερνοχώρου” μιλά αποκλειστικά στο FLN.gr

Μια θαρραλέα αποτύπωση των όσων συμβαίνουν-Άμεσες απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν και σε κινδύνους που εγκυμονούν

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρος του Cyber Security International Institute (CSIi) δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Ανάλωσε την καριέρα του στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, αποκάλυψε μύριες όσες περιπτώσεις σοβαρής παραβατικότητας με αιχμή τον “μαγικό, απρόοπτο, ενδιαφέροντα, αλλά και επικίνδυνο κόσμο” του διαδικτύου, έδωσε και δίνει μάχες -πάντα στην πρώτη γραμμή- για να ενημερώσει και κυρίως να προστατεύσει τις οικογένειες (παιδιά και γονείς) από τις παγίδες των νέων μέσων επικοινωνίας.

Μιλώντας στο FLN.gr, o “ράμπο του κυβερνοχώρου”, προσκαλεί τους γονείς να εξοικειωθούν με το διαδίκτυο, να απολαμβάνουν τις δυνατότητες που προσφέρει, αλλά και να αντιμετωπίζουν σωστά τις προκλήσεις που γεννούν οι νέες τεχνολογίες.

To FLN.GR τον συνάντησε στα γραφεία του Cyber Security International Institute (CSI) στο οποίο είναι πρόεδρος και μας μιλά για όλα όσα απασχολούν τους γονείς σχετικά με τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα και δεν διστάζει να μιλήσει ξεκάθαρα. Όπως πάντα άλλωστε.

– Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τη χρήση του Διαδικτύου για τα παιδιά;

Με σωστές συμπεριφορές οι κίνδυνοι μειώνονται, ωστόσο, πάντα ελλοχεύουν. Τα παιδιά που στερούνται ουσιαστικής επικοινωνίας με τους γονείς τους, τείνουν είτε να την ψάχνουν αλλού, είτε να γεμίζουν τα κενά ζώντας στον ψηφιακό κόσμο. Δυστυχώς εκείνο είναι το σημείο στο οποίο βρίσκονται άνθρωποι «αρπακτικά», και είναι εκεί για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών και στην πορεία να τα εκμεταλλευτούν.

– Ισχύει ότι η Ελλάδα κατέχει πανευρωπαϊκή πρωτιά στις ώρες του online gaming;  

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο Online Gaming και προτελευταία στον ψηφιακό αναλφαβητισμό. Είναι σαν να λέμε ότι κατέχουμε ένα πολύ ακριβό αυτοκίνητο με μεγάλη ιπποδύναμη, αλλά δεν έχουμε δίπλωμα οδήγησης. Αντιλαμβάνεστε την τραγική ειρωνία. Έτσι και τα παιδιά και οι γονείς έχουν ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια τους, το οποίο όμως δυστυχώς δεν ξέρουν να το χρησιμοποιήσουν σωστά και με ασφάλεια.

– Τι γίνεται με τη χρήση των social media και την ανάρτηση φωτογραφιών από γονείς;

Οι γονείς μπορεί να καμαρώνουν το παιδί τους και να το φωτογραφίζουν παίζοντας αμέριμνο στην παραλία και φορώντας το μαγιό του. Άλλοι όμως μια τέτοια φωτογραφία μπορεί να τη χρησιμοποιήσουν με διεστραμμένο τρόπο, όταν αυτή βρεθεί δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για αυτό, γονείς, την προσοχή σας. Όταν δημοσιεύετε κάτι πρέπει πρώτα να σκεφτείτε εάν θα το μοιράζατε ελεύθερα στο δρόμο, γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει στην πραγματικότητα.

-Πώς σχολιάζετε το σύγχρονο φαινόμενο του ηλεκτρονικού εκφοβισμού.

 

 

Παλιότερα η βία εκτονωνόταν εκ του σύνεγγυς. Τα παιδιά πιάνονταν στα χέρια. Τώρα όλη η πλάκα, ο χαβαλές και η επιθετικότητα εκτονώνονται μέσω του Διαδικτύου. Προσοχή όμως. Είναι διαφορετικό πράγμα το bullying και διαφορετικό το πείραγμα ή η καζούρα. Το πείραγμα και η καζούρα είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια της ανθρώπινης συνύπαρξης. Το bullying όχι.  Απέναντι σε όλους αυτούς τους κινδύνους και τις προκλήσεις το καλύτερο firewall είναι η επικοινωνία γονιού και παιδιού».

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες με τον Μανώλη Σφακιανάκη για το διαδίκτυο, τους κινδύνους, την ελληνική οικογένεια, αλλά και για εκατοντάδες περιπτώσεις μικρών ή μεγάλων ηλεκτρονικών εγκλημάτων τα οποία προσέγγισε και αποκάλυψε.

Για τις σωτήριες παρεμβάσεις του-όταν ήταν στο ισχυρό πόστο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εκλήματος της ΕΛΑΣ– με την αποτροπή δεκάδων αυτοκτονιών νέων ανθρώπων. Νέων ανθρώπων που “εγκλωβίσθηκαν” στην πολύωρη παραμονή μπροστά στις οθόνες του υπολογιστή, αποξενώθηκαν από τους άλλους και οδηγήθηκαν ένα βήμα πριν από το τελευταίο στάδιο της απελπισίας. Αλλά και εκατοντάδων άλλων που προστατεύθηκαν από άσχημες καταστάσεις και από πρόσωπα που κρύβονται στο σκοτάδι με άλλη ταυτότητα…

Αισθανθήκαμε ότι ο Μανώλης Σφακιανάκης είναι ο “δικός μας άνθρωπος” κι αποφασίσαμε να σταθούμε κι εμείς δίπλα του στην προσπάθεια εθνικής σημασίας που έχει αναλάβει για την προστασία μας και την προστασία των οικογενειών μας από τα “αρπακτικά” του διαδικτύου. Και πολύ συχνά, μέσα από τις σελίδες του FLN.gr, θα δημοσιοποιούμε τις καμπάνιες ενημέρωσης που αναλαμβάνει γιατί το οφείλουμε και στο ίδιο και στους αναγνώστες μας.