...ένα βήμα μπροστά

Κώστας Ζαχαριάδης: Πετυχημένος υπουργός, σοβαρός άνθρωπος και ευπατρίδης πολιτικός ο Νίκος Κοτζιάς

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Ο  διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, γεννημένος στο Χαλάνδρι το 1985, απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008) και με Master στο Περιβάλλον και στη Δημόσια Υγεία στο University of Salford -Manchester και το «Sustainable Development» στο SOAS «University of London, μιλά αποκλειστικά στο FLN.GR  για τα καυτά θέματα της επικαιρότητας:

  • Την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, το ζήτημα της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία που ζητά με επιμονή η αντιπολίτευση, την κατάσταση της Οικονομίας, την κοινωνία και τους πολίτες, τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, αλλά και τη Συνταγματική Αναθεώρηση με στόχο να αρχίσει η κοινοβουλευτική διαδικασία στις αρχές Νοεμβρίου…

Το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη στο FLN.gr,  έχει ως εξής:

-Κύριε Ζαχαριάδη, πώς σχολιάζετε την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και τι σημαίνει αυτή η αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών; Σημαίνει μήπως και αλλαγή πολιτικής;

Παραιτήθηκε ένας επιτυχημένος Υπουργός, ένας σοβαρός άνθρωπος, ένας επιστήμονας κύρους, ένας ευπατρίδης πολιτικός. Η αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών δεν σημαίνει αλλαγή πολιτικής. Σε τέτοιες ιστορικές αποφάσεις δημιουργούνται πολλές φορές εντάσεις και προβλήματα.

-Μας είπατε ότι σε τέτοιες ιστορικές αποφάσεις δημιουργούνται πολλές φορές εντάσεις και προβλήματα. Μήπως, με την παραίτηση Κοτζιά, θα έχουμε αλλαγή γραμμής, αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική πολιτική της χώρας;

Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού συμπεραίνω το αντίθετο. Η ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εγγυάται πολιτικά την συνέχιση στην εξωτερική πολιτική της χώρας και στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί. Να σας θυμίσω ότι είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που σε μια σειρά δύσκολες στιγμές διαπραγματεύτηκε και χειρίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών διαπραγματευόμενος με τον κ. Ζάεφ. Το θέμα παραμένει ανοιχτό 25 χρόνια, πρέπει τώρα να λυθεί…

Κύριε Ζαχαριάδη, ακούμε από μέρα σε μέρα-και ιδιαίτερα από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης-να επαναλαμβάνεται σε κάθε ευκαιρία το αίτημα προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Και εσείς και ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης, επαναλαμβάνετε σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Επιμένετε και σήμερα στην θέση αυτή; Αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές ύστερα από κάποιο απρόοπτο γεγονός που θα κλονίσει την σημερινή συγκυβέρνηση;

Η θέση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές στο τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι.

Πρώτον, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα του κοινοβουλευτικού κύκλου, ώστε να μπορούν οι πολίτες να κρίνουν συνολικά το έργο της κυβέρνησης, της εκάστοτε κυβέρνησης, βάσει του τετραετούς προγραμματισμού και των στόχων που θέτει, ποιους από αυτούς εκπλήρωσε και ποιους όχι.

Δεύτερον, ο σταθερός εκλογικός κύκλος ενισχύει και την αξιοπιστία της κυβέρνησης και της χώρας στο εξωτερικό, δημιουργεί εμπιστοσύνη στις ξένες αγορές που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας ή παρακολουθούν την οικονομία μας συνολικά.

Τρίτον, για τη δική μας κυβέρνηση, η διενέργεια εκλογών στο τέλος της τετραετίας μας βοηθά και στην καλύτερη αποτύπωση των θετικών δεικτών στην οικονομία και την κοινωνία, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, επιδίωξή μας είναι η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας και η διενέργεια εκλογών στο τέλος της τετραετίας.

-Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, αλλά βλέπουμε η εγχώρια και κυρίως η διεθνής Αγορά να μην κεφαλαιοποιεί το συγκεκριμένο γεγονός. Οι διεθνείς Οίκοι ναι μεν υποδέχθηκαν θετικά την έξοδο, αλλά τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν απαγορευτικά, υψηλά, και από διάφορες πλευρές μας προειδοποιούν να συνεχίσουμε επώδυνες μεταρρυθμίσεις ή να εφαρμόσουμε (παρά την καλή εικόνα στα πρωτογενή πλεονάσματα) και την περικοπή συντάξεων και την κατάργηση του αφορολόγητου. Μήπως οδηγούμαστε ξανά σε αδιέξοδο;

Δεν συμφωνώ μαζί σας. Η πραγματικότητα είναι ότι η οικονομία μας ανακάμπτει δυναμικά, οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες βελτιώνονται διαρκώς, η ανεργία μειώνεται σταθερά, η χώρα μας είναι πρώτη στην απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Γιούνκερ, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την οικονομία μας.

Για την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, η κυβέρνηση κινείται μεθοδικά προς την κατεύθυνση της μη εφαρμογής των μέτρων, βρίσκει ευήκοα ώτα εντός της Κομισιόν, εντός του Eurogroup, αλλά και από το ΔΝΤ, το οποίο παραδοσιακά έχει τις πιο συντηρητικές προβλέψεις και θέσεις.

Κατά συνέπεια, δεν οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, το αντίθετο θα έλεγα, ότι βελτιώνονται διαρκώς οι προοπτικές της οικονομία μας. Είμαστε σε καλό δρόμο.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση, και όχι μόνο, κατηγορούν την κυβέρνηση πώς ό,τι κι αν λέτε, το κάνετε για επικοινωνιακούς λόγους, δεδομένου ότι η δημόσια περιουσία έχει υποθηκευτεί για 99 χρόνια, ενώ την ίδια ώρα στο Υπερταμείο που δημιουργήθηκε μπαίνουν ακόμη και αρχαιολογικοί χώροι. Τι απαντάτε;

Η πραγματικότητα απαντά από μόνη της στην αξιωματική αντιπολίτευση. Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη, προσπαθήσαμε με σκληρή διαπραγμάτευση να αποφύγουμε ένα νέο μνημόνιο, δεν τα καταφέραμε, εφαρμόσαμε ένα νέο μνημόνιο το 2015. Παρόλα αυτά, κρατήσαμε την κοινωνία όρθια, μεριμνήσαμε για τους πιο αδύναμους, νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά, βγήκαμε από τα μνημόνια, και ήδη έχουμε καταφέρει πολλά σε πολλούς τομείς, όπως η κοινωνική πολιτική, τα εργασιακά, η υγεία, η παιδεία, η διαχείριση του τεράστιου προσφυγικού ρεύματος.

Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν και να βελτιώσουμε, ωστόσο είναι τουλάχιστον υποκριτικό η αξιωματική αντιπολίτευση να μας εγκαλεί για επικοινωνιακά παιχνίδια. Από το κόμμα που συνέβαλε καθοριστικά, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, στην χρεοκοπία της χώρας, θα περιμένανε περισσότερη αυτοσυγκράτηση και αυτοκριτική.

Όσο για τους αρχαιολογικούς χώρους, πρόκειται για ένα ακόμη fake news, με την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού να είχε επανειλημμένως και ξεκάθαρα τοποθετηθεί επί του θέματος.

– Ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος παρουσίασε στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, εναλλακτική πρόταση, αλλά και πρόταση για νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις αυτές;

Δεν έχω να προσθέσω κάτι, πέραν του ότι ο ίδιος ο κ. Καμμένος τόνισε ότι οι δηλώσεις του εκφράζουν τον ίδιο και όχι την κυβέρνηση.

-Υπάρχει ανοικτό το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Τί συζητά η κυβέρνηση και ποιες είναι-αν υπάρχουν-οι «κόκκινες γραμμές» που δεν πρόκειται να υπερβεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Και τι θα γίνει αν η Νέα Δημοκρατία δεν προσέλθει τελικά στη συζήτηση για τις δρομολογούμενες αλλαγές;

Η συνταγματική αναθεώρηση είναι ένα εξέχων πολιτικό ζήτημα το οποίο η ΝΔ τείνει να υποβαθμίζει. Εσχάτως και το ΚΙΝΑΛ υιοθετεί μια ασαφή στάση, ακολουθώντας και εδώ τη «γραμμή Μητσοτάκη».

Η κυβερνητική πρόταση είναι σαφής και έχει αναπτυχθεί σε πέντε άξονες, που αφορούν στην απλή αναλογική, στη λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, στην ενίσχυση των θεσμών άμεσης δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, με σημαντικό ζήτημα εδώ την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και τη ριζική αναδιάρθρωση της διάταξης περί ευθύνης υπουργών και, τέλος, στην ενδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στόχος είναι να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία στις αρχές Νοεμβρίου, αφού η κυβέρνηση διαμορφώσει πλήρως και υποβάλει την πρότασή της. Ελπίζουμε τα κόμματα να συμβάλλουν γόνιμα στο διάλογο για να καταφέρουμε να βελτιώσουμε το συνταγματικό μας πλαίσιο, και να αφήσουν τα μικροπολιτικά παιχνίδια που δεν οδηγούν πουθενά.

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα