...ένα βήμα μπροστά

Γιάννης Καλαφατέλης: Θα επιδιώξουμε να εφαρμόσουμε καινοτομίες στο Δήμο Διονύσου

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Ο Γιάννης Καλαφατέλης,  είναι γνώριμος στους περισσότερους, ιδιαίτερα σε όσους κατοικούν στα Βόρεια της Αττικής.  Για τους λιγότερο “μυημένους” στα αυτοδιοικητικά, είναι ο Δήμαρχος Διονύσου. Έμπειρος, αφού ασχολείται με την Τοπική αυτοδιοίκηση από το 1999, εκλεγμένος δήμαρχος για δεύτερη φορά -η πρώτη ήταν το 2010- έχει ως στόχο τον επανασχεδιασμό και την επανεκκίνηση του Δήμου ώστε να τον «καταστήσει πάλι λειτουργικό και αποτελεσματικό».

 

Αφορμή για να τον «αναζητήσουμε» στάθηκε η άμεση κινητοποίηση και αποτελεσματικότητά του, σε ένα πρόβλημα, που χρόνιζε και  στο  οποίο είχαν εστιάσει μέσα μαζικής ενημέρωσης, τοπικής αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας,  κάνοντας λόγο για τριτοκοσμική εικόνα;;;

Ένα μήνα περίπου, μετά την ορκωμοσία του και με συντονισμένες ενέργειες απομάκρυνε τόνους από μπάζα και σκουπίδια, τα οποία ήταν επί πολλούς μήνες (μήπως και χρόνο;) παρατημένα στον Παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, μεταξύ των ορίων των Δήμων Κηφισιάς και Διονύσου. Εξάλλου, όπως δηλώνει ο ίδιος  “η καθαριότητα και το περιβάλλον είναι δείγμα πολιτισμού για μια πόλη, οπότε η επιτυχία σ’αυτό τον πράγματι δύσκολο και απαιτητικό τομέα είναι για εμάς μονόδρομος”.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον  Γιάννη Καλαφατέλη  και τους άξονες  που θα επικεντρωθεί ως Δήμαρχος Διονύσου, μέσα από τη συνέντευξη, που παραχώρησε στο FLN.gr. 

Για δεύτερη φορά στο δημαρχιακό αξίωμα. Τι πιστεύετε ότι διέκριναν σ΄ εσάς οι πολίτες και σας εμπιστεύτηκαν εκ νέου;

Κυρία  Τσαλαβούτα, οι πολίτες θέλησαν να μας δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, προκειμένου να ολοκληρώσουμε το έργο της πρώτης τετραετίας. Σίγουρα διέκριναν τη διάθεση, την ειλικρίνεια αλλά και την αποφασιστικότητά μας, για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να φέρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για το Δήμο μας. Για αυτό μας εμπιστεύτηκαν. Έχουμε φτιάξει μια δυνατή ομάδα και πιστεύω ότι στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αισθανθούν δικαιωμένοι για την επιλογή τους.

Πιο δύσκολη η αρχή της δημαρχιακής σας θητείας το 2010 ή η στιγμή αυτή, που οι δημότες ανανέωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό σας;

Κάθε περίοδος έχει τις δυσκολίες της. Το 2010 είχαμε το εγχείρημα να δημιουργήσουμε ένα νέο Καλλικρατικό Δήμο, συνενώνοντας 7 Δήμους και Κοινότητες. Σήμερα, εννέα χρόνια μετά, πρέπει να αναδιοργανώσουμε το Δήμο από την αρχή. Λυπάμαι που το λέω, αλλά με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής οι υπηρεσίες του Δήμου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυριολεκτικά έχουν μείνει πίσω από τις εξελίξεις, σε ζητήματα οργάνωσης, τεχνολογίας και βασικών υποδομών. Παράλληλα ο Δήμος είναι υποστελεχωμένος. Αυτή την εικόνα πρέπει να την αλλάξουμε, προκειμένου να καταστήσουμε και πάλι το Δήμο λειτουργικό και αποτελεσματικό. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

Κύριε Δήμαρχε, σε ποιους τομείς θα επικεντρωθείτε και ποιο είναι το όραμά σας για την τετραετία αυτή;

Ο Δήμος Διονύσου υστερεί σε βασικές υποδομές. Θα δώσουμε βάρος στην αποχέτευση, τα έργα ομβρίων και τις ασφαλτοστρώσεις. Επίσης θα μεριμνήσουμε για τη σχολική στέγη, μέσω της δημιουργίας νέων σχολείων. Το όραμά μας όμως περιλαμβάνει τη βελτίωση σε όλους τους τομείς. Θα επιδιώξουμε, στο μέτρο του δυνατού, να εφαρμόσουμε καινοτομίες στο Δήμο μας.

Τι είδους κοινωνικές δράσεις διαθέτετε στο Δήμο και πως σκοπεύετε να τις αναπτύξετε ;

Ο Δήμος έχει αρκετές κοινωνικές δομές, όπως Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κέντρο Κοινότητας, Δημοτικό Φαρμακείο, Δημοτική Ιματιοθήκη, Κοινωνικό Φροντιστήριο κλπ. Είμαστε περήφανοι που ως πρώτη διοίκηση του Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου δημιουργήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο και βάλαμε τις βάσεις για όσα ακολούθησαν στη συνέχεια. Στη δεύτερη θητεία μας θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω αλλά και να εξελίξουμε τις υφιστάμενες δομές.

1991 σύμβουλος κοινότητας Κρυονερίου -2019 Δήμαρχος Διονύσου. Μια μακρά πορεία. Ποιο ήταν το έναυσμα για ν΄ ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση? Θα θέλατε να μας πείτε ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή της ενασχόλησης με τα κοινά;

Μπορεί να φανεί κοινότυπο, αλλά το έναυσμα ήταν ότι μέσω της ενασχόλησης με τα κοινά, πάντα ήθελα να δίνω λύσεις στα προβλήματα προς όφελος των συμπολιτών μου. Αυτό προσπαθώ να κάνω επί πολλά χρόνια και, όπως θέλω να πιστεύω, αρκετές φορές με επιτυχία. Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, όταν ασχολείσαι με τη διοίκηση υπάρχουν ασφαλώς και καλές και κακές στιγμές. Λόγω του χαρακτήρα μου, έχω μάθει να μην επαναπαύομαι από τα όποια θετικά επιτεύγματα, αλλά, παράλληλα να μην πτοούμαι και από μία πιθανή αποτυχία ή αστοχία. Κατά συνέπεια, κοιτάω πάντα το μέλλον με αισιοδοξία και θετική ενέργεια.

Πρόσφατα σας είδαμε να συντονίζετε έργο απομάκρυνσης μπαζών στον παράδρομο της Ε.Ο.. Την ίδια περίοδο συμμετείχατε στο 11ο Φόρουμ Αυτοδιοίκησης στον Πόρο (21,22/9), στο 1ο Συνέδριο RESTART mAI CITY, στα Τρίκαλα. Υπάρχει ελεύθερος χρόνος στην ατζέντα σας ;

Δεν είμαι απ’ αυτούς που γκρινιάζουν για τον ελεύθερο χρόνο, καθώς αγαπάω πολύ αυτό που κάνω. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτή η την περίοδο, οι απαιτήσεις και οι εκκρεμότητες είναι τόσες πολλές,  που, πιστέψτε με,  δεν φτάνει το 24ωρο. Ευελπιστώ, ότι  κάποια στιγμή θα βρω λίγο χρόνο για να αφιερώσω στην οικογένειά μου, τη γυναίκα μου και την κόρη μου, τις οποίες δυστυχώς αυτούς τους πρώτους μήνες της θητείας βλέπω ελάχιστα…

Τι θα συμβουλεύατε σας νέους, όχι μόνο του δήμου σας, γενικότερα, που δεν ασχολούνται με την πολιτική, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Θα τους προέτρεπα να ασχοληθούν με την πολιτική, όχι μόνο για να προσφέρουν αλλά και για να αλλάξουν τα πράγματα. Πιστεύω πολύ στους νέους και είμαι χαρούμενος που έχω αρκετούς νέους και αξιόλογους συνεργάτες στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στη διοίκηση του Δήμου. Μαζί θα ακολουθήσουμε τις προκλήσεις της νέας εποχής!

Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα